Overslaan en naar de inhoud gaan
Ons vee
Onze passie!

 

Één met de natuur...

Dexter koeien
Wie al eens bij ons in de winkel geweest is heeft er vast wel over gehoord!
Onze prachtige Dexter koeien vullen jaarrond de weilanden rondom de boerderij... Dexter koeien zijn een van de kleinste runderrassen ter wereld, zij worden slechts één meter hoog! Onze koeien zijn samen met nog 400 andere Dexters ingeschreven bij het Nederlandse Dexter stamboek, dit maakt ons onderdeel van een fijne en gezellige vereniging met allemaal gepassioneerde Dexter fokkers. 
Onze koeien worden niet gehouden voor het rundvlees, hiervoor zijn ze te klein en vinden wij het zonde om deze leuke en bijzondere dieren te slachten voor relatief weinig kilo's vlees. In plaats daarvan gaan onze kalveren na minimaal 6 maanden naar verschillende adressen zoals campings, zorgboerderijen, kinderboerderijen en particulieren, waar zij nog lang kunnen genieten als landbouwhuisdier! 
Bovendien fokken wij echte Dexter stamboekstieren voor de fokkerij van eigen kudde en verhuur binnen onze vereniging. 

Speckle Park
Naast Dexter koeien hebben wij nóg een bijzonder runderras! Namelijk de Canadese Speckle Park koe, dit is een koe die afkomstig uit Saskatchewan - Canada en door de strenge winters in dat gebied, is het een extreem (winter)hard ras! Ideaal voor het jaarrond buiten begrazen van weilanden dus.
Het vermoeden is er waarschijnlijk al, maar wij houden ontzettend van 'bijzonder en verscheidenheid'. 
De voordelen van dit ras zijn; genetisch hoornloos, (winter)hard, vriendelijk, rustig, geven lichte kalveren en kunnen daardoor zelfstandig afkalveren en het zijn snelle groeiers. 
Deze runderen worden dan ook gebruikt als vlees in onze boerderijwinkel.

Begrazing
In de zomermaanden, april tot en met oktober grazen onze runderen in een mooi en groot natuurgebied van de Biesbosch, doordat onze Dexter koeien een brede variatie hebben aan voedsel, zijn zij ingezet voor een project om oud-landbouwgrond te verschralen en zodoende een gebied te ontwikkelen voor veel kruidensoorten en biodiversiteit. 
Wij vinden het mooi om te zien hoe runderen en natuur samengaan en wij een functionele bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkelingen van nieuwe natuurgebieden!